tratamentul-dietetic-al-atacului-de-panica Este stiut faptul ca pentru fiecare actiune este urmata de o reactie. Acest lucru este valabil si in privinta alimentatiei: ceea ce cosumam poate avea un efect semnificativ asupra incidentei atacului de panica. Acest lucru inseamna ca atacul de panica poate fi prevenit prin controlul, evitarea sau reducerea alimentelor care intretin aceste tulburari si evident prin consumarea alimentelor care nu favorizeaza atacul de panica. Mai jos va este prezentat tratamentul dietetic al atacului de panica.
Atacurile de panica afecteaza direct sistemul nervos si de aceea sunt indicate alimentele bogate in vitamine B deoarece au un efect linistitor asupra acestui sistem. Din grupul vitaminelor B, s-a constatat ca o influenta deosebita o au cobalamina, niacina si tiamina, deoarece scad susceptibilitatea declansarii atacului de panica. Pentru o persoana care a fost diagnosticata cu acest tip de tulburare, este esential sa-si mentina nivelul glicemiei constant deoarece caderea glicemiei conduce la aparitia starii de oboseala, a nervozitatii si deci la cresterea riscului de atac de panica.
Cel mai simplu mod de mentinere a glicemiei constante in tratamentul dietetic al atacului de panica este de a se reduce consumul de glucide rafinate: dulciuri, bauturi dulci, paine alba sau cartofi; in plus trebuie limitate sursele de cafeina: cafeaua, ciocolata, ceaiul, bauturi carbogazoase care contin cofeina, etc deoarece aceasta substanta actioneaza ca un excitant asupra sistemului nervos central.
Practic trebuie urmata o dieta echilibrata punandu-se accent pe alimentele care contin complexul de vitamine B in tratamentul dietetic al atacului de panica:
  • 1.Alimentele din carne, peste, oua si branza ar tre bui sa reprezinte 20% din dieta zilnica;
  • 2.30% din dieta zilnica va fi formata din legume (broccoli, sparanghel, varza alba si rosie) si fructe (mere, banane, portocale, catina);
  • 3.Baza alimentatiei zilnice trebuie sa fie reprezentata in proportie de 50 % de carbohidratii complecsi (cereale integrale, germeni de grau, orez brun).
In timp ce alimentele mai sus mentionate sunt bogate in vitamine B, care reduc semnificativ incidenta atacului de panica, exista cateva substante, care agraveaza si favorizeaza anxietatea. Din pacate aceste substante fac parte intr-o anumita masura din dieta fiecarui individ.
  • 1.Alcoolul – creste hiperactivitatea sistemului nervos central si implicit gradul de agitatie, stres si irascibilitate al persoanei cu astfel de tulburari.
  • 2.Cafeina, ca si alcoolul actioneaza ca excitant nervos, insa o incetare brusca a consumului de cafea sau ceai pot induce, de asemenea atacul de panica datorita starii de oboseala si iritatie date de absenta cafeinei. Asadar reducerea aportului de cafeina trebuie facuta treptat prin eliminarea cafelei clasice si inlocuirea ei cu una fara cafeine, a ceaiului negru, etc.
  • 3.Al treilea element de eliminat din dieta este zaharul, care nu contine nutrienti insa este bogat in calorii. Zaharul creste nivelul glicemiei ceea ce induce hiperactivitate si implicit tulburari emotionale la persoanele anxioase.

Asadar mentinerea obiceiurilor alimentare sanatoase, este una din conditiile care trebuie indeplinite in tratamentul dietetic al atacului de panica si profilaxia atacului de panica, chiar si atunci cand suntem foarte ocupati, ca pana la urma, nu prea e nimic mai important decat sanatatea.