dieta-de-primavara-detoxifierea-cu-zarzavaturi E primavara si afara si in calendare si la romani exista aceasta traditie a primenirii dupa iarna fie cu ajutorul postului Pastelui, fie prin impunerea pe anumite perioade ale unui regim format strict din cruditati. La inceput de primavara pietele abunda de zarzavaturi si toate au reale puteri terapeutice asupra organismului privat de cateva luni de soare si hrana vie.
Acum este momentul pentru o dieta de primavara cand urzicile, stevia, spanacul, loboda sau leurda inunda pamantul si asteapta si-si pun la dispozitie proprietatile lor extraordinare. Iata in cateva cuvinte despre motivul pentru care sunt atat de benefice sanatatii noastre aceste plante aparent comune.
Stevia este o planta bogata in minerale esentiale sanatatii noastre: calciu, magneziu, fier si potasiu, dar si in vitamine hidrosolubile B si C. Se pate consuma in cadrul dietei de primavara in supa, ciorbe, ca piure sau pur si simplu ca ceai.
Leurda este o planta cu frunze verzi, care miroase a usturoi (se mai numeste si usturoiul ursului sau usturoi salbatic pentru ca dupa hibernare ursul consuma multa leurda sa se intremeze) si care se foloseste si intern si extern. Sub forma de salate sau suc proaspat in dieta de primavara este indicata in hipertensiune arteriala, aterosceroza, diaree si constipatie, mai ales se poate folosi intr-o dieta de detoxifiere cu zarzavaturi. Se poate folosi insa si extern, local in reumatism, rani eczeme, prurit, etc.
Loboda este recunoscuta sub trei forme: rosie, galbena si verde si se poate consuma in salate, soteuri, suc proaspat sau in ciorbe. Deasemenea recomandata in detoxifierea cu zarzavaturi, bogata in vitaminele E si K, loboda este folosita intern ca adjuvant in tratarea chisturilor ovariene si mamare, in afectiuni dermatologice, in bronsite asmatiforme sau sub forma de cataplame pentru dureri abdominale.
O planta bogata in calciu, fier, acid folic, vitamina E si K, spanacul este numit de francezi, matura stomacului si este recomandat in detoxifierea cu zarzavaturi. De asemenea el este bogat si-n acid oxalic, care ajuta la absorbtia calciului, prevenind formarea pietrelor la rinichi. Substantele fitochimice si clorofila pe care le contine spanacul au rol anticancerigen, de reglare hormonala si o compoziie apropiata de cea a sangelui uman. Spanacul este asadar un tonifian excelent al intregului organism, insa in mod special pentru sange, ficat si colecist. Se poate consuma in salate sau ca sote si-n ciorbe de zarzavat. Urzicile nu trebuie nici ele uitate pentru ca sunt un tonifiant general extraortdinar. Prin continutul lor bogat in aminoacizi esentiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier si magneziu si in special clorofila, urzicile pot fi considerate atat aliment cat si plante medicinale. Astfel este cunoscuta folosirea urzicilor in afectiuni hematologice (combat anemia), afectiuni respiratorii (deschid caile respiratorii, reduc tusea si reduc si fluidifica mucusul bronho-pulmonar), combat constipatia prin stimularea digestiei, au actiune hipoglicemianta (scad glicemia) si actioneaza pozitiv in afectiunile dermale (eczeme, matreata).
Si toate aceste beneficii obtinute in urma unui program alimentar bazat pe verdeturi de primavara (o dieta de primavara) se explica practic prin cresterea cantitatii de vitamine si minerale consumate; acestea ajuta la intarirea sistemului imunitar, mentin oasele puternice, ajuta digestia si reduc greutatea corporala la normalitate. Sunt aceste obiective reale si posibile? Absolut, incercati dieta de primavara si veti vedea. Aveti doar de castigat!